Wiellager vervangen

Wiellager is essentieel voor het goed functioneren en de prestaties van uw auto. Ze zijn het onderdeel dat het hele gewicht van het voertuig moet dragen en het goed moet verdelen over alle vier de wielen. Door een glad en effen oppervlak te bieden waarop de wielen kunnen draaien, spelen ze ook een belangrijke rol bij het soepel rijden van bestuurders, passagiers en vracht. Naast het dragen van het gewicht van voertuig en inzittenden, moeten wiellagers ook de warmte en wrijving absorberen die worden gegenereerd tijdens typische rij omstandigheden.

Wiellager

Hoe ziet een wiellager er uit?

De meeste wiellagers bestaan uit een set stalen kogellagers, die rond een metalen frame bewegen dat een race wordt genoemd. Dit lijkt op een spoorlijn, omdat het uit twee evenwijdige ringen bestaat, die idealiter perfect rond moeten zijn. De buitenste randen moeten in staat zijn om de lagers goed vast te houden, terwijl de binnenlagers nog steeds vrij kunnen bewegen binnen dit frame.

Vroeger eenvoudig, tegenwoordig gecompliceerd

De wiellager heeft een belangrijke taak. Bij moderne computergestuurde auto’s met geafanceerde remsystemen en ABS-sensoren is de wiellager ook lastiger te reparen dan voorheen. Het vervangen van wiellager was vroeger een eenvoudige taak – de monteur verwijderde het oude onderdeel, monteerde er een nieuw en vulde het gebied eromheen met vet.

Maar nu zal een typisch wielnaaf samenstel ook de ABS-sensor bevatten, die de snelheid van het voertuig bijhoudt. Dus een defecte ABS-sensor kan ook betekenen dat de hele wielnaaf eenheid moet worden vervangen. Bovendien zijn de meeste wiellagersets nu verzegeld, wat betekent dat wanneer ze beginnen lawaai te maken – het eerste en meest voorkomende teken van een wiellager schade – de hele wielnaaf moet worden vervangen, en niet alleen het wiellager zelf.

Kapotte wiellager herkennen

  • Je hoort een zoemend of dreunend geluid wanneer je rijd (bijvoorbeeld bij 60 km per uur)
  • De auto stuurt losser of reageert minder goed op stuurbewegingen
  • De auto trilt tijdens het rijden
  • Tijdens het rijden trekt de auto naar één kant

Kan ik blijven rijden met een versleten of defecte wiellager?

In sommige gevallen is het mogelijk om zonder enkele problemen met een kapotte wiellager door te blijven rijden. In het slechtste geval kan het wiel met de kapotte wiellager ook van de auto afschieten. Het is daarom verstandig om door een professionele automonteur de wiellager te laten controleren. Een kapotte wiellager kan ook de reden zijn dat je auto niet door de APK keuring komt

Kosten wiellager vervangen

Het vervangen van de wiellager kan een dure klus zijn. De gemiddelde prijs ligt tussen de 350 en 450 euro. Het is verstandig om van te voren met de garage een prijs af te spreken hoeveel het kost om de wiellager(s) van jouw auto te laten vervangen. Vraag daarom vrijblijvend een offerte aan bij Garagevergelijken.nl