Wanneer distributieriem vervangen?

Wanneer moet u de distributieriem vervangen? Autofabrikanten hanteren daarvoor twee criteria:

  • Vervangen na een aantal gereden kilometers
  • Vervangen na een bepaalde levensduur

Het is belangrijk om tijdig de riem te vervangen. Het rubber en kunststof zal na verloop van tijd slijten. De riem zal uitrekken of aan stevigheid en kracht verliezen. Laat daar goed naar kijken, omdat de riem ervoor zorgt dat de motor via de krukas en nokkenas(sen) wordt aangedreven.

Na hoeveel km moet de riem vervangen worden?

Na hoeveel km de distributieriem vervangen moet worden hangt sterk af van het merk en model auto dat u rijdt. Autofabrikanten adviseren vervanging tussen de 60.000 en 120.000 kilometer. Het geadviseerde aantal kilometers kunt u vinden in het informatieboekje over de auto. En is dit niet (meer) beschikbaar? Automonteurs kunnen aangeven of de riem al aan vervanging toe is, of dat u daar nog een aantal jaren mee kunt doorrijden.

Rijdt u weinig kilometers en komt u niet aan de 60.000 tot 120.000 kilometer om de riem te laten vervangen? Veel autofabrikanten geven ook aan wanneer u de distributieriem moet vervangen, op basis van de levensduur. Gebruikelijk is het om de riem iedere 3 tot 5 jaar te vervangen. In die periode zal het rubber of kunststof uitdrogen, waardoor de kwaliteit daarvan af zal nemen.

Ford Focus, Peugeot 206 en meer

Wilt u de distributieriem vervangen en bent u benieuwd na hoeveel kilometer dat verstandig is? Autofabrikanten geven dat specifiek aan voor bijvoorbeeld de Ford Focus, de Peugeot 206, Ford Fiesta, Peugeot 208 en Hyundai i20. Net als voor de DS3, de Opel Insignia en bijvoorbeeld de Citroen C4 Cactus.

Ontdek voor uw eigen auto wanneer het belangrijk is om de distributieriem te laten vervangen. Door ervaren monteurs die de kwaliteit daarvan goed kunnen beoordelen. Na het geadviseerde aantal kilometers door de autofabrikant, of op het moment dat de riem 3 tot 5 jaar oud is. Door de riem tijdig te laten vervangen voorkomt u dat de motor er uiteindelijk mee op zal houden.

Let op: een distributieriem die breekt kan de motor (flink) beschadigen. De kosten lopen dan veel hoger op, waardoor het belangrijk is om hier op tijd naar te laten kijken.

Distributieriem vervangen

De distributieriem vervangen en daarvoor op zoek naar een specialist? Automonteurs kunnen u aangeven wanneer dit belangrijk is en wat de kosten daarvan zullen zijn.

Vraag online meerdere offertes aan, zodat u goed weet waar u op moet rekenen en voor welk bedrag u er weer jaren mee vooruit kunt. Met een nieuwe distributieriem van goede kwaliteit, zodat u daar weer 60.000 tot 120.000 kilometer of 3 tot 5 jaar veilig mee kunt rijden.