Wanneer distributieketting vervangen?

Wanneer moet u de distributieketting vervangen? De diagnose is eenvoudig, zodra de ketting te los gaat zitten is het belangrijk om een nieuwe te laten monteren. Een ketting is stukken sterker dan een distributieriem, maar zal na verloop van tijd ook slijtage vertonen.

De ketting drijft de nokkenas en de krukas aan, net als de riem die in veel modellen gebruikelijk is. De ketting hoeft minder snel vervangen te worden, maar kent ook een hoger prijskaartje als dit wel het geval is. Dat heeft te maken met de inbouw van de ketting, namelijk in het motorblok.

Wat is de levensduur van een distributieketting?

Een distributieketting is ontzettend duurzaam, dus wanneer die vervangen moet worden hangt sterk af van het gebruik van de auto. Het is zo’n duurzame oplossing, dat veel autofabrikanten geen officieel interval hebben voor de vervanging hiervan.

Let op: het is een fabeltje dat een distributieketting nooit vervangen hoeft te worden. Het is belangrijk om deze regelmatig na te laten kijken op eventuele slijtage.

Gemiddeld genomen moet een distributieketting na zo’n 100.000 tot 150.000 worden vervangen. Vanaf dat moment rekt de ketting op, waardoor die losser komt te zitten en het niet meer lukt om de functie goed uit de voeten.

Benieuwd hoe u kunt herkennen wanneer u de distributieketting dient te vervangen? Een te lange ketting maakt een rammelend of ratelend geluid, iets dat een automonteur goed kan herkennen tijdens een servicebeurt.

Let op: slijtage aan de ketting kan gevaarlijk zijn. Die kan verspringen of zelfs breken. Er ontstaat (hevige) motorschade waardoor de auto meteen stil komt te staan.

Voor BMW 1-serie, Opel Corsa en meer

Wilt u weten wanneer u de distributieketting dient te vervangen voor een BMW 1-serie, een Opel Corsa of een van de andere modellen met een ketting? Dit geldt voor de Toyota Yaris, Toyota Aygo en bijvoorbeeld de Peugeot 207.

Tip: raadpleeg het onderhoudsboekje over het onderhoudsinterval, indien de fabrikant dat adviseert.

Het is verstandig om op tijd langs te gaan bij een autobedrijf of de dealer. Vergelijk online offertes van garagebedrijven, zowel om de ketting na te laten kijken als om die meteen te laten vervangen.

Distributieketting vervangen: het juiste moment

Op het juiste moment de distributieketting vervangen en benieuwd wanneer dat is? De ketting is zeer duurzaam, maar mag niet te veel gaan ratelen. Het risico is dan groot dat de ketting te los is gaan zitten, waardoor er op termijn grotere problemen kunnen ontstaan. Laat in dat geval de distributieketting vervangen, zodat u weer veilig op weg kunt en u hogere kosten voor de auto kunt voorkomen.