Koppakking vervangen: de kosten en symptomen

Koppakking vervangen van uw auto? Een kapotte koppakking is heel vervelend, vooral wanneer u hiermee onverwachts langs de weg staat. Het vervangen van de koppakking is een tijd ingrijpende klus omdat het gehele motorblok gedemonteerd moet worden. Wat zijn de symptomen van een kapotte koppakking? Wat zijn de kosten? De antwoorden op deze vragen vindt u in dit artikel.

De koppakking vervangen is een dure zaak. De meeste mensen weten dat dit een dure reparatie is maar wat doet dit onderdeel nu eigenlijk? De koppakking zorgt ervoor dat de gassen uit de verbrandingsruimte niet kunnen ontsnappen. Het is een afdichting tussen de cilinderkop en het motorblok. Daarnaast vormt het de verbinding tussen oliekanaaltjes en koelvloeistof tussen deze onderdelen.

Inzicht in de kosten van een kapotte koppakking voor uw auto? Autoreparatie was nog nooit zo makkelijk. Vergelijk nu de garages bij jou in de buurt voor een eerlijke prijs voor het vervangen van de koppakking van uw auto.
Koppakking offertes ontvangen

Wat is een koppakking?

De koppakking functioneert als afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop. Dit is te vergelijken met een rubberen ring van een weckpot die zorgt dat er geen lucht ontsnapt tussen de pot en de deksel. De koppakking zorgt er dus in feite voor dat er geen belangrijke vloeistoffen zoals koelvloeistof en motorolie uit het motorblok gaan lekken. Daarnaast zorgt de koppakking er ook voor dat de opgebouwde compressie, de druk die in de motor wordt opgebouwd om de wielen aan te drijven, niet ontsnapt. Een belangrijke taak dus!

Kapotte koppakking: de symptomen

Doorrijden met een lekkende koppakking is altijd een slecht idee. Heeft u het idee dat de koppakking lekt? Heeft uw auto een of meerdere van onderstaande symptomen? Laat deze dan snel controleren, dit kan u mogelijk veel geld besparen! Een kapotte koppakking betekent niet direct dat je acuut stil komt te staan of dat deze direct vervangen moet worden. Een slecht functionerende koppakking heeft vaak lekkage tot gevolg, afhankelijk van de plek van de lekkage kan dit verschillende symptomen tot gevolg hebben. Een kapotte koppakking is o.a. te herkennen aan:

 • De auto wordt sneller heet dan normaal
 • Onder de auto ligt gelekte motorolie
 • Geur van koelvloeistof bij gebruik van de verwarming
 • Meer rook uit de uitlaat dan normaal
 • Witte waterachtige vloeistof aan de oliepeilstok
 • Olie op en rondom het motorblok bij openen van de motorkap

Oorzaken kapotte koppakking

Bij normaal gebruik zal de koppakking van uw auto niet zomaar kapot gaan. De koppakking gaat doorgaans eigenlijk alleen kapot wanneer een ander onderdeel van uw auto niet goed werkt. Bijna alle oorzaken hebben met elkaar gemeen dat dit komt doordat de motor té warm is geworden. Hierdoor is de koppakking gaan uitzetten en is deze vervolgens kapot gegaan. De oorzaken van een kapotte koppakking zijn:

 • Te lang doorrijden met een lekkende koppakking
 • De motor is oververhit geraakt door bijvoorbeeld te weinig motorolie of koelvloeistof
 • Lekkende koelvloeistof systemen met als gevolg een te hete motor
 • Een verstopte radiator met als gevolg een te hete motor
 • Slecht werkende waterpomp met als gevolg een te hete motor
 • Te hard rijden met een koude motor
 • Een niet goed gemonteerde koppakking

Koppaking vervangen

Koppakking vervangen kosten: waarom is het zo duur?

De koppakking van een auto vervangen is een nauwkeurige klus. De koppakking zelf kost maar slechts een paar tientjes, het zijn vooral de manuren die zorgen voor de hoge kosten. De prijs verschilt ook per garage door het wisselende uurloon en de aantal werkuren die per type auto verschillend zijn. Via garagevergelijken.nl heeft u altijd een eerlijke prijs en weet u van tevoren waar u aan toe bent. U kunt simpel en vrijblijvend offertes aanvragen via onderstaande knop!

Het vervangen van de koppakking is gespecialiseerd werk. Het gehele motorblok moet uit elkaar gehaald worden om zo vervolgens de koppakking te kunnen vervangen. Vervolgens moet het motorblok ook weer nauwkeurig in elkaar gezet worden om te voorkomen dat de koppakking in de toekomst weer kapot gaat.

De kosten voor het vervangen van de koppakking van de auto verschillen zoals genoemd per garage en per type auto. Volgens een onderzoek van de ANWB liggen de gemiddelde kosten voor het vervangen van de koppakking tussen de 500 en 1200 euro.

Hoe vervang je een koppakking?

Een koppakking vervangen kost veel tijd omdat de monteur hiervoor midden in het motorblok moet zijn. Hier kom je niet makkelijk bij en dus moeten er veel onderdelen uit worden gehaald. Hiervoor is daarnaast veel speciaal gereedschap nodig. Tijdens het weghalen van alle onderdelen komt de monteur vaak kleine problemen tegen zoals schroeven die zijn vastgeroest, hierdoor duurt het allemaal nog langer. Ook moeten er vele sensoren en bedrading worden weggehaald en daarna weer opnieuw aangesloten. Dit maakt deze reparatie extra ingewikkeld.

Zodra de weg is vrijgemaakt voor de koppakking heb je een monteur of garage nodig met professionele kennis over het motorblok. Het verwijderen en vervangen van een koppakking is ingewikkeld en wanneer dit niet goed gebeurd kan je motorblok beschadigd raken.

Nu het motorblok toch uit elkaar ligt zou je kunnen overwegen om ook andere dingen preventief te laten vervangen. Denk hierbij aan de thermostaat, waterpomp, distributieriem, koelvloeistof, de olie etc. Je kan op deze reparaties besparen omdat het motorblok al uit elkaar ligt.

Hoe voorkom je een kapotte koppakking?

Een dure reparatie zoals het vervangen van een kapotte koppakking wilt u natuurlijk liever voorkomen dan genezen. Met onderstaande tips wordt de levensduur van uw koppakking verlengt zodat u meer rijplezier uit uw auto kunt halen!

 • Laat de auto rustig warm worden voordat u snel gaat rijden
 • Olievlekken onder u auto? Laat het direct controleren door een garage
 • Nooit doorrijden met (kleine) mankementen aan uw auto
 • Koelvloeistof en motorolie op peil houden
 • Zelf goed controleren of er niks mis is met de auto
 • Preventief onderhoud

Vergelijk kosten vervangen koppakking

Koppakking kapot? De kosten voor het vervangen van een kapotte koppakking verschillen per garage en per type auto. Via garagevergelijken.nl heeft u altijd een eerlijke prijs en weet u van tevoren waar u aan toe bent.