Katalysator vervangen

De katalysator zorgt er voor dat de schadelijke uitlaatgassen van uw auto voor 90% worden gereduceerd. De katalysator is onderdeel van het uitlaatsysteem en zorgt dat schadelijke verontreinigende stoffen omgezet worden in minder schadelijke uitstoot. Een werkende katalysator zal zijn werk ongestoord doen maar een kapotte katalysator kan heel vervelend zijn. Het meest kenmerkende teken dat de katalysator niet goed functioneert is de onmiskenbare geur van rotte eieren die zich van onderuit de auto zich verspreid.

Bij www.garagevergelijken.nl leren wij jou om de symptomen van een kapotte katalystator te herkennen zodat deze snel en goedkoop vervangen kan worden door een plaatselijke garage

katalysator onder de auto

Hoe werkt een katalysator?

De katalysator verzamelt de onverbrande stoffen die zijn achtergebleven in het verbrandingsproces van de motor. Deze worden dan op hoge temperaturen verbrandt. Hierbij wordt stikstofmonoxide, koolmonoxide en andere onverbrande koolwaterstoffen die allemaal giftig zijn voor mensen onschadelijk gemaakt.

Hoe herken ik een kapotte katalysator?

  • Er komt een nare lucht uit de onderkant van uw auto
  • Op het dashboard brandt signaallampje van de motor
  • De auto start niet meer
  • Losse onderdelen in de katalysator die gaan rammelen
  • De motor wordt sneller oververhit
  • De auto heeft minder vermogen dan normaal
  • Er komt meer rook uit de uitlaat dan normaal

Katalysator honingraat

Redenen van een kapotte katalysator

In de meeste gevallen overleeft de katalysator de gehele levensduur van een auto, maar niet altijd. Een zwak ontstekingssysteem, versleten bougies, verbranden of lekkende uitlaatkleppen zijn enkele voorbeelden waardoor een katalysator het zwaar te verduren kan krijgen. Hierdoor kan de katalysator verstopt raken of zelfs smelten. Problemen met de katalysator kunnen ook nog ernstiger zijn, zoals enorm versleten zuigerringen of een gesprongen distributieketting. Deze problemen zorgen ervoor dat brandstof op het verkeerde moment op de verkeerde plek terecht komt. Een koppakking of lekkage van het inlaatspruitstuk kan hiervoor ook verantwoordelijk zijn omdat er dan ook olie of koelvloeistof in de katalysator kan komen. Op de meeste auto’s zal het motor controlelampje gaan branden wanneer de katalysator oververhit raakt, deze mag dan absoluut niet genegeerd worden. Houd er rekening mee dat na het repareren van de katalysator deze weer in kapot kan gaan wanneer het onderliggende probleem niet wordt opgelost.

Kosten katalysator vervangen

De kosten voor het vervangen van een katalysator lopen erg uiteen. Meestal moet je denken aan kosten tussen de 250 en 450 euro. Met veel geluk is het ook mogelijk dat de katalysator niet vervangen hoeft te worden maar dat deze simpelweg schoongemaakt kan worden.