Fuseekogel vervangen

Een kapotte fuseekogel komt niet heel vaak voor maar het is een resultaat van jaren lang rijden over drempels en hobbelige wegen. Hoor jij een mysterieus geluid tijdens het sturen? Dan zou het wel eens tijd kunnen zijn om je fuseekogel te vervangen. Wanneer deze versleten zijn zal dit een negatief effect hebben op het besturen van de auto. Wanneer een fuseekogel breekt kan zelf je wiel afbreken. Dat wil je natuurlijk niet want dit is zeer gevaarlijk! Maar wat zijn fuseekogels, wanneer moet je ze vervangen en wat kost het?

fuseekogel

Wat is de functie van een fuseekogel?

Een fuseekogel vormt de connectie tussen de wielen en de vering van de auto. Zoals de naam al doet vermoeden werkt dit door middel van een kogelgewricht. Ongeveer hetzelfde als een heupgewricht . Door dit mechanisme kunnen de wielen en de vering samen bewegen.

Fuseekogel vervangen: waarom?

Fuseekogels slijten als er zand in komt of wanneer deze niet voldoende meer is ingevet. Dit zorgt voor metaal op metaal contact en dus slijtage. Daarnaast slijt dit onderdeel ook door roest of schade aan de onderdelen van de vering. De Fusee kogels zorgen voor een soepele beweging van links naar rechts maar zouden niet mogen wiebelen. Wanneer dit het geval is zijn de kogels aan vervanging toe.

Versleten fuseekogel: de symptomen

  • Rare krakende geluiden, vooral wanneer je over een verkeersdrempel gaat
  • Niet goed of fijn meer kunnen sturen
  • Oneven of snelle slijtage van de banden

fuseekogel-kapot

Fuseekogel controleren

Wanneer je het vermoeden hebt dat je fuseekogel versleten is moet je auto zo snel mogelijk gecontroleerd worden. Het vervangen van een fuseekogel is niet altijd makkelijk omdat je er soms moeilijk bij kan. Zeker wanneer deze versleten is in combinatie met roest en dergelijke. Als je niet bekend bent met de techniek achter de vering en wielen van de auto is het verstandig om hiervoor een professionele garage in te schakelen.

De levensduur van een fuseekogel

Omdat een fuseekogel lang mee gaat worden ze vaak vergeten. Echter slijten ze wel en gaan ze niet zo lang mee als de auto zelf. Zoals eerder vermeldt in dit artikel moeten ze extra hard werken op hobbelig terrein dus het hang ook af van het aantal kilometers en de omstandigheden.
Als de fuseekogel aan de ene kant van de wagen versleten is kun je er gif op innemen dat de andere kant ook versleten is omdat ze gelijkwaardig slijten. Meestal moet je deze dus aan beide kanten laten vervangen!

Kosten fuseekogel vervangen

De kosten van het vervangen van een fuseekogel variëren tussen de 70 en 100 euro. Via www.garagevergelijken.nl vindt je altijd de juiste garage!