Distributieketting

Wat is een distributieketting? Het is het duurzame alternatief voor een distributieriem. De ketting drijft via de krukas de nokkenas of de nokkenassen aan, die vervolgens de kleppen van de motor bedienen.

De ketting zorgt voor de aandrijving, zoals ook een riem dat zou doen. Met name in moderne motoren zijn de kettingen veelal in de motor ingebouwd. Dat helpt ze netjes weg te werken, maar maakt reparaties helaas ook lastig en ingrijpend.

Een distributieketting is ontzettend sterk, om de trekkracht van de auto goed op te kunnen vangen en over te kunnen brengen. De kettingen worden gebruikt voor sterkere motoren, omdat daar meer stevige materialen voor nodig zijn dan met een riem. De kettingen zitten op een zeer duurzame manier in elkaar en hoeven niet vaak vervangen te worden. Sterker nog, veel autofabrikanten nemen geen vast onderhoudsinterval op voor de ketting. Toch is het belangrijk om in de gaten te houden of die nog strak genoeg staat. Een ketting die los gaat zitten kan slippen of zelfs breken, waardoor er grote schade in de motor kan ontstaan.

Heeft mijn auto een ketting of een riem?

‘Heeft mijn auto een distributieketting of -riem’? Een belangrijke vraag, waar een automonteur antwoord op kan geven. Daarnaast kunt u in het onderhoudsboekje van de auto kijken, waar dit netjes staat aangegeven. Welke auto een distributieketting of -riem heeft is lastig aan te geven, omdat het soms afhangt van het specifieke model en het jaar van de productie.

Het is verstandig om in het onderhoudsboekje of bij een garage na te gaan of de auto een riem of een distributieketting heeft. De riem moet na vaste intervallen vervangen worden, omdat het rubber en kunststof daarvan na verloop van tijd te veel slijtage zal vertonen. Dat is bij een ketting gelukkig niet standaard het geval. Toch is het soms belangrijk om de ketting te vervangen, bijvoorbeeld als die te los komt te zitten.

Dit kan het geval zijn als de kettingspanner of -geleider niet meer goed werkt. De ketting komt te los te zitten, waardoor die in de motor kan gaan ratelen of rammelen. Het is ene geluid dat u zelf kunt herkennen, maar dat ook een automonteur meteen vast zal stellen. Het is dan belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen.

Let op: zit de distributieketting te los en rijdt u daar te lang mee door? De ketting kan slippen of zelfs breken. Als de gebroken ketting een openstaande zuiger beschadigt lopen de kosten hoog op. De auto komt meteen tot stilstand en de reparatie zal veel duurder zijn dan wanneer alleen de ketting vervangen wordt.

Auto’s met een distributieketting: BMW, Volkswagen en meer

Van een aantal auto’s is bekend dat ze vaak een ketting hebben in plaats van een distributieriem. Het gaat bijvoorbeeld om alle BMW-modellen, net als veel auto’s van Volkswagen. Ook de Opel Corsa en de Ford Ka hebben vaak een ketting, net als de Fiat Punto. Het is in die gevallen belangrijk om een ratelend of een rammelend geluid in de motor scherp in de gaten te houden. Er kan sprake zijn van een te losse ketting, die tot grotere problemen kan leiden.

Tip: oudere motoren bieden veelal de kans om de kettingspanner vanaf de buitenkant af te stellen. Dan is er sprake van een eenvoudige reparatie. Dat geldt helaas niet voor de moderne motoren, waar de ketting vaak is weggewerkt en de motor voor een groot deel uit elkaar zal moeten.

Een automonteur kan vaststellen of er sprake is van een distributieketting en of die nog netjes strak staat. Zodra dat niet het geval is kan de garage aangeven of dit bijvoorbeeld komt door de spanner of de geleiders die niet meer (goed) werken. Op die manier wordt goed duidelijk of er een reparatie plaats moet vinden en wat daar de kosten van zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. En is er sprake van een distributieriem? Ook dan is het verstandig om die tijdig te laten repareren, al heeft dat vaak minder voeten in de aarde.

Vervangen van de ketting

Weet u of de auto een distributieketting of een -riem heeft en blijkt het tijd om die te vervangen? Bij sommige auto’s is dat nooit nodig in de periode dat u er mee rijdt, terwijl andere auto’s na verloop van tijd problemen zullen vertonen. Het vervangen van de ketting voorkomt grote problemen, zoals een ketting die breekt en delen van de motor beschadigt. De auto komt meteen tot stilstand en afhankelijk van wat er beschadigd raakt kunnen de kosten in de duizenden euro’s lopen.

Een distributieketting vervangen is een dure reparatie, omdat een deel van de motor waarschijnlijk uit elkaar moet. De monteur moet veel tijd besteden aan het bereiken van de ketting. Vervolgens is een nieuwe ketting duurder dan een nieuwe distributieriem, en moet de motor natuurlijk weer netjes in elkaar. Het zijn allemaal eigenschappen van de ketting die het vervangen een dure reparatie maken. Andersom is de ketting ontzettend duurzaam, waardoor het na een reparatie goed mogelijk is om daar weer jaren zonder problemen mee te rijden.

Heeft u een BMW, Volkswagen, Opel Corsa, Ford Ka, Fiat Punto of een andere auto met een distributieketting? Vraag de garage wanneer u die wilt laten vervangen, bijvoorbeeld door goed te laten kijken naar de spanning en het niveau aan slijtage daarvan. Op die manier voorkomt u dat de ketting kan gaan slippen of breken, waardoor de kosten veel hoger kunnen oplopen. Vraag online meerdere offertes aan om die te vergelijken, zodat de garages u een aanbieding kunnen doen voor een nieuwe distributieketting.