Distributieketting laten vervangen?

Distributieketting vervangen

De distributieketting vervangen? Een ketting is sterker dan een distributieriem en hoeft daardoor niet zo snel vervangen te worden. Als de ketting te los gaat zitten is het belangrijk om daar tijdig naar te laten kijken, zodat er geen grotere problemen kunnen ontstaan.

De ketting werkt zoals een distributieriem. De verbinding met de krukas en nokkenas zorgt voor het openen en sluiten van de kleppen van de motor. Een belangrijke functie, waar de auto niet zonder kan. Een ketting kan levenslang meegaan (anders dan een riem), maar kan bijvoorbeeld door een kapotte kettingspanner te los gaan zitten. Dit kunt u herkennen aan een rammelend of ratelend geluid.

Kosten voor een vervanging

De distributieketting vervangen en de kosten beperken? De reparatie is een stuk duurder dan wanneer de auto een riem heeft. Dat heeft te maken met de plek waar de ketting is ingebouwd, namelijk in de motor.

Tip: sommige oudere motoren bieden de mogelijkheid om de kettingspanner vanaf de buitenkant af te stellen. Moderne motoren bieden die optie doorgaans helaas niet.

Voor de vervanging van een distributieketting moet de monteur de motor voor een groot deel uit elkaar halen. Dat maakt een grondige reparatie mogelijk, maar leidt aan de andere kant helaas ook tot relatief hoge kosten.

Benieuwd wanneer u de distributieketting moet laten vervangen? Dit is in twee situaties belangrijk:

  • De kettingspanner en/of -geleiders zijn versleten
  • De ketting is uitgerekt door ouderdom

In de beide gevallen ontstaat er een ratelend of een rammelend geluid, dat de automonteur goed kan herkennen tijdens een servicebeurt.

Voor BMW, Opel Corsa en meer

Benieuwd of het voor uw auto belangrijk is om de distributieketting te laten vervangen? Het is dan eerst belangrijk om vast te stellen of de auto een ketting of een riem heeft. Onder andere BMW, de Opel Corsa, Toyota Aygo, Peugeot 207 en de Opel Agila hebben vaak een distributieketting. Net als de Fiat Punto en de Toyota Yaris, net als andere modellen. Vraag een vrijblijvende offerte aan bij verschillende garagebedrijven, die kunnen vaststellen wat er aan de handig en aan kunnen geven of er sprake is van een ketting of een riem.

Laten vervangen: nieuwe distributieketting

Een nieuwe distributieketting laten plaatsen door die te laten vervangen? Het is een ingrijpende reparatie, die de kans biedt om ook meteen de waterpomp te vervangen en bijvoorbeeld de motorolie en de koelvloeistof te laten verversen.

De kosten om een distributieketting te vervangen liggen hoog, maar het is belangrijk om dit op tijd te laten doen. Een te losse ketting kan slippen of zelfs breken. Als de ketting tegen de zuigers van een geopende klep aanstoot ontstaat er veel schade in de motor, waardoor de kosten nog veel verder oplopen of een reparatie zelfs helemaal niet meer mogelijk is.