Distributieketting vervangen kosten

De distributieketting vervangen en de kosten in de gaten houden? De ketting is een duurzaam alternatief voor de bekende distributieriem in auto’s. Een ketting zal minder snel slijtage vertonen en gaat veel langer mee. Moet de ketting vervangen worden? Houd er dan wel rekening mee dat dit meer zal kosten dan wanneer er sprake is van een riem.

Wat zijn de kosten voor een vervanging?

De distributieriem vervangen en de kosten inschatten? Afhankelijk van de garage die u kiest zal dit 1.000 tot 1.500 euro of zelfs meer kosten. Dat heeft er mee te maken dat de ketting geplaatst is in de motor. Het kost monteurs meer tijd om er bij te komen, de ketting los te maken en die te vervangen door een nieuw exemplaar.

Tip: benieuwd of het al tijd is om de ketting te laten vervangen? Een versleten distributieketting gaat losser zitten, waardoor die een ratelend of een rammelend geluid in de motor zal maken.

In de meeste gevallen is het de kettingspanner die tot problemen leidt. Deze werkt niet meer zoals voorheen, waardoor de ketting de los komt te zitten. Bij oudere motoren was het mogelijk om de spanner van buitenaf af te stellen. Moderne motoren hebben de spanner ingebouwd en die wordt bovendien hydraulisch aangestuurd. Daardoor is het een lastige reparatie en moet er veel vervangen worden, waardoor de kosten relatief hoog kunnen oplopen.

Voor BMW, Opel Corsa en meer

Benieuwd of uw auto een distributieketting heeft, zodat u rekening kunt maken met de hoge kosten voor het vervangen? Onder andere BMW-modellen, de Opel Corsa en Fiat Punto hebben vaak een ketting. Net als de Peugeot 207 en de Audi A1, bijvoorbeeld met een 1.4 tfi-motor. Automonteurs kunnen vaststellen of er sprake is van een ketting of een riem, zodat u daar rekening mee kunt houden als u benieuwd bent naar de kosten voor een vervanging.

Goedkoop de distributieketting vervangen

De distributieriem vervangen en de kosten binnen de perken houden door zelf een aantal stappen te ondernemen? Het is mogelijk, maar houd er rekening mee dat het een lastige klus is die vraagt om de ervaring en expertise van een specialist.

Voor het vervangen van de ketting heeft u in ieder geval het volgende nodig:

  • Distributieketting
  • Kettingspanner, tandwielen en toebehoren
  • Nokkenaskering en/of krukaskering
  • Waterpomp
  • Koelvloeistof en motorolie

Het is een ingrijpende reparatie, vooral bij moderne motoren waar de ketting netjes zit ingebouwd. De motor moet dan behoorlijk uit elkaar om er bij te kunnen komen en de reparatie uit te voeren.

Een distributieketting is op die manier een duurzame keuze die niet snel slijtage zal vertonen. Maar is er sprake van slijtage door een ketting die te los gaat zitten? De kosten voor een vervanging lopen dan hoger op dan bij een riem. Het is daarom belangrijk om verschillende garages te vergelijken, die hier een scherpe offerte voor kunnen uitbrengen.

Vraag online meerdere offertes aan om de distributieriem te vervangen en de kosten niet te hoog op te laten lopen. Het is de beste manier om voordelig voor een nieuwe ketting te zorgen, waarmee u weer jaren vooruit kunt.