Help, je auto start niet, wat nu?

auto-start-niet-bellende-man

Stel, je stapt je bed uit, loopt gehaast naar beneden, eet snel je ontbijt en springt de auto in, snel naar de eerste klus en je auto start niet, wat moet je dan doen? Je had al zo’n haast en hoe kom je nu op tijd? Er kunnen verschillende redenen zijn dat je auto niet start.

  1.  Auto start niet, maakt tikkend geluid
  2.  Auto start niet, maar lampjes branden wel
  3.  Auto start niet, maar startmotor draait wel

In dit artikel zal beschreven worden wat je kunt doen als je auto om verschillende redenen niet start.

Auto start niet, verschillende oorzaken

Wanneer je zo gehaast bent, is het moeilijk even de rust te vinden uit te zoeken wat er aan de hand is met je auto. Toch loont het om aan de hand van dit artikel zelf even te kijken. Het maakt het namelijk een stuk makkelijker aan de garage of hulpdienst uit te leggen wat er aan de hand is. Zo kunnen zij beter voorbereid ter plaatse komen en de questie snel afhandelen.

1. De auto start niet; tikkend geluid. Je hoort dat de motor niet aanslaat, maar je hoort wel een tikkend geluid. Het zou kunnen zijn dat je accu leeg is. De accu geeft de impuls aan de motor om te starten, dus laad de accu op.

Wat kun je doen?

als het goed is, heb je een instructieboekje in je auto liggen waarin staat hoe je de accu kunt opladen. Let op dat je goed de instructies volgt, want je hebt te maken met een spanning. In ieder geval heb je startkabels én een andere auto nodig. Het leuke is dat je vaak bij dit soort dingen merkt hoe behulpzaam mensen willen en kunnen zijn. Wordt dit je allemaal te gortig? Bel een hulpdienst, of een garage bij je in de buurt.

1. De auto start niet; lampjes branden wel. Je zou kunnen denken dat je accu het wel doet, want er immers genoeg stroom om de lampjes op het dashboard te laten branden. Misschien doet je radio het ook nog wel? Mogelijk ligt het probleem dan niet bij de accu en wanneer je hem bij stap 1 net hebt opgeladen, zal dit de oorzaak niet zijn. Wat kan het dan zijn? Het zou kunnen dat je te maken hebt met een kapotte startmotor. Een startmotor is een motor om de verbrandingsmotor in de auto op gang te helpen, deze loopt op stroom. In die startmotor zit een relais en de startmotor zelf. Wanneer er stroom op de startmotor komt, komt er een tandwiel naar buiten, die de verbrandingsmotor op gang helpt. Een eerste simpele stap is om met een hamer een klap op de startmotor te geven. Kijk wel even in het welbekende instructieboekje naar waar die motor precies zit, om het juiste item een klap op de kop te geven. Wanneer de startmotor het nu wel doet, weet je wel dat de startmotor kapot aan het gaan is, dus laat deze dan nakijken bij je onderhoudsman.
Wat al een wat vergaande check is, om te meten of er stuurstroom aanwezig is. Wanneer je de contactsleutel helemaal omdraait, moet er spanning te meten zijn in de stekker die je losneemt. Staat er spanning op de stekker, dan weet je zeker dat de startmotor kapot is.

Het is natuurlijk hoe ver je zelf wil gaan of wat je aan de vakman overlaat, maar het valt te proberen.
2. auto start niet, maar startmotor draait wel; Ondanks dat de startmotor het wel doet, kan het zijn dat hij het niet op de juiste manier doet. Het kan zijn dat het tandwiel niet naar buiten komt om de brandstofmotor aan te zwengelen, dus dan ligt het toch aan de startmotor. Natuurlijk kan de startmotor het gewoon naar behoren doen, maar is er iets in de motor zelf. Om de motor te laten draaien is een ontsteking nodig en natuurlijk ook brandstof. Heb je voldoende brandstof in de auto zitten of zou er iets mis kunnen zijn met de ontsteking in de motor? Dit laatste kun je misschien zelf oplossen door met een jerrycan brandstof te halen bij het dichtstbijzijnde benzinestation. Wanneer je handig bent, kun je wellicht ook uitvinden wat er mis is met je verbrandingsmotor, maar wellicht is de beste oplossing toch even naar de garage te gaan of een pechhulp bellen.

Conlusie

Kortom wanneer je gehaast de auto inspringt, start en de auto doet het niet, kun je in ieder geval concluderen dat het even duurt voor je je planning voor de dag kunt vervolgen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een auto niet wil starten en alle oplossingen vergen even wat tijd. Ben je handig en lukt het je om tijd vrij te maken om te kijken wat er aan de hand is, dan bespaar je jezelf en eventuele pechhulpdienst tijd door de oorzaak te vinden. Mogelijk kun je het ook oplossen met buurmensen die je komen helpen de accu bijvoorbeeld te vullen. Maar misschien loont het je auto te stallen bij de garage en te kijken of zij het probleem voor je op kunnen lossen.

Start met gratis en
vrijblijvend vergelijken